Natuurgebied Elster Buitenwaarden, gemeente Rhenen
UAV-GC
Om de biodiversiteit in natuurgebied Elster Buitenwaarden verder te vergroten, nam de Provincie Utrecht het initiatief om een deel van deze uiterwaard opnieuw in te richten. Door het creëren van geulen, moerasgebied en bloemrijke graslanden moest Elster Buitenwaarden nog aantrekkelijker worden voor diverse soorten dieren en planten. Vanuit onze expertise Natuur & Water werden wij gevraagd om een ontwerp te maken voor de ontgravingen in dat natuurontwikkelingsplan. Ook zorgden wij voor de uitvoering ervan.
Hoe wij dit hebben aangepakt? Lees verder
Elster Buitenwaarden is een uiterwaard langs de Nederrijn tussen Rhenen en Elst. In dit Natura 2000-gebied was al veel mooie natuur te vinden. Toch lagen er nog kansen om de biodiversiteit te verbeteren en het gebied aantrekkelijker te maken voor planten en dieren. Maar ook om de waterkwaliteit te verbeteren volgens de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
De voorbereiding op de uitvoering van het plan nam een half jaar in beslag. We maakten een grondstromenplan om alle grondstromen, schoon én verontreinigd, goed te kunnen managen. Via milieukundige onderzoeken en het opstellen van 3D-modellen brachten we de verschillende grondkwaliteiten in kaart. Op basis daarvan maakten we onze planning en fasering.
Maak een ontwerp voor de ontgravingen die nodig zijn voor de herontwikkeling van natuurgebied Elster Buitenwaarden. Zorg voor een efficiënt grondstromenplan en de uitvoering daarvan.
In het gebied lag een oude zandwinningsplas met een omvang van 6 hectare en een diepte van 14 meter. Deze moest worden getransformeerd tot een moerasgebied dat zeldzame vogels aantrekt. Wij hebben deze plas gedempt met een minimale nazakking en maximale aandacht voor veiligheid tijdens de werkzaamheden.
In de uitvoeringsfase van dit project bestond het merendeel van onze werkzaamheden uit grondverzet: het ontgraven van grond en die volgens ons grondstromenplan hergebruiken of afvoeren.
Veel van dat grondverzet vond plaats rondom het dempen van de zandwinningsplas. Maar ook bij de aanleg van diverse geulen in de uitwaarden, zowel binnendijks als buitendijks. Deze geulen worden gevoed door schoon grondwater en dat zorgt voor veel leven onder water met verschillende soorten vissen.
Omdat bepaalde delen van Elster Buitenwaarden voorheen agrarisch werden gebruikt, moesten wij op plaatsen de voedingsrijke toplaag afgraven. Op deze schrale grond kunnen bloemrijke graslanden zich beter ontwikkelen. Daardoor worden veel vogelsoorten aangetrokken die er een broed- en foerageerplek vinden.
Bij Vissers Ploegmakers geloven we sterk in samenwerken en partnerschap met opdrachtgevers, de omgeving, leveranciers en onderaannemers. Bij dit project werkten we volgens een UAV-GC contract, waarbij wij verantwoordelijk waren voor de uitwerking van het ontwerp. In een vroeg stadium hebben wij daardoor al intensief en op een prettige manier samengewerkt met onze opdrachtgever Provincie Utrecht. Maar ook met de betrokken partners Rijkswaterstaat en natuurbeheerder Utrechts Landschap.
Ons portfolio bevat verschillende projecten die wat inzet van specialiteiten en expertises betreft een overeenkomst hebben met bovenstaand project. Neem gerust een kijkje in ons uitgebreide portfolio.